Akıllı Araç Paneli UX/UI
Neyi başarmayı hedefledik?
Ekip olarak bir IOT projesini uçtan uca gözlemleyip üretmek istiyorduk. Biz de akıllı araba kullanıcı deneyimini uçtan uca ele alarak ses, hız, harita kontrolleri bazında fonksiyonların deneyim tasarımını ve etkileşimlerini tasarladık.
Günümüzde Tesla Motors, Mercedes-Benz ve Audi gibi büyük oyuncular, arabaları gün geçtikçe daha akıllı hale getirmek için yoğun bir şekilde çalışıyorlar.
Çeşitli sensörler ve karmaşık elektronik sistemlerle donatılan otomobiller, neredeyse otonom sürüş kabiliyetine sahip olma yolunda ilerliyor. Artık güvenlik ve navigasyon için karar verme sorumluluğu, sürücüden yapay olarak akıllı sistemlere geçmektir.
Yakın zamanda Android Auto ve Apple CarPlay gibi yazılımların araç içi sistemlerle kolay entegrasyonu, hemen hemen her araca ‘Akıllı’ faktörün eklenmesine olanak tanıyor olacak.
Tüketicilerin daha akıllı araçlara maruz kaldığı bu hızla değişen ortamda, çoğu Kullanıcı Deneyimi teknikleriyle çözülebilecek için ön çalışmalar yapmaya başladık.
Kullanıcı (Sürücü) Araştırması
Bir sürücü için, yağmurlu yollarda kaygan bir sürüş veya tepeli, çukurlu ve sisli yol koşullarıyla karşılaşma gibi pek çok olası durum olduğunu gözlemledik.
Örneğin Google, araştırmasını gerçek dünya senaryolarını simüle ederek ve sürücülerin Android Auto ile nasıl etkileşimde bulunduğunu anlamak için özel göz izleme sensörleriyle birleştirerek yürütüyor.
UX/UI Design
Günümüzde pek çok şirket, sürücülerin dikkatinin dağılmasını önlemek ve güven duygusu aşılamak için gerçekliği artıracak teknolojiler ve teknikler üzerinde çalışıyor.
Bu genellikle ya doğrudan aracın ön camında görünen ya da bilgi-eğlence ekranlarında görüntülenen otomobilin etrafındaki ortamın gerçek zamanlı görünümünün üstünde görünen üst üste bindirme arayüzleri oluşturarak elde ediliyor.
Arayüz öğeleri bilinçli olarak yarı saydam hale getirilerek, minimum engelle ortamın iyi bir şekilde görülebilmesini sağlar. UX tasarımında, ilişkili arayüzlerinin tasarımını netlik ve anlaşılabilirlik için oluşturmak ve iyileştirmek için tipografi, tasarım ilkeleri ve kullanıcı araştırmalarını kullandık.
Grafik Tasarımı
Görselleştirmeler ve grafik elementler, çevresel görüş farklılıklarında daha hızlı tanımaya olanak sağlamak için yoğun bir şekilde kullanıldı.
Bu teknikle ayrıca, otomobilin yapay zekası tarafından verilen kararlar için kullanıcılara zamanında geri bildirim verilmesine ve önceden belirlenmiş kararlar hakkında önceden bilgi görüntülenmesine olanak tanıdı.
Sesli Komutlar ve Hareketler
Araştırmamızda hareketler ve sesli komutlar, akıllı arabalarla etkileşim kurmanın güçlü yollarından olduğunu tespit ettik.
Dokunmatik ekran arayüzlerini veya arabanın diğer kontrollerini kullanırken el-göz koordinasyonu çabalarını ve dokunsal geri bildirim ihtiyacı azaldığından daha güvenli bir sürüş deneyimi sağlanmaktadır.
Piyasadaki Google Home ve Amazon Alexa gibi cihazlar ve neredeyse her akıllı telefonda Siri ve Google Assistant gibi asistanlarla, tüketiciler zaman geçtikçe sesli komutları kullanma konusunda daha rahat hale geliyor olacak.
Hareketler insanlar için ikinci doğa gibidir ve akıllı arabalarla etkileşim için bu insan özelliğinden yaranlanmanın harika bir fikir olduğunu düşünüp bu sistem üzerine çalışmalar gerçekleştirdik.




