Mobil oyun sektörü giderek gelişen ve geniş kitlelere ulaşan kazançlı bir endüstri haline geldi. Bu ilerlemenin sebebi mobil platformların geniş çapta erişim sağlamasıyla beraber oyun sektörünün console-based yapısından kişisel cihazlara geçmesi olarak gösterilebilir. İncelenen veri setlerine göre, mobil oyunların 2020’de 77,2 milyar dolar gelir elde etmesi ve bu kazancın her yıl %13,3 artması bekleniyor. Verilerden de gözlemleyebileceğimiz bu başarı nasıl sağlanıyor?
Bir mobile app yaratma süreci her üründe olduğu gibi problemleri çözmeyi ve kullanıcıların ihtiyaçlarını karşılamayı hedefler. Üründen maximum faydayı ve verimi sağlamak projenin başarıya ulaşması yolunda en büyük etkenlerdir. Peki bu ürünün tamamen eğlence odaklı olması hedef yolunda bir değişiklik yaratır mı? Mobil oyunlardaki başarıya ve tam potansiyele ulaşımı sağlamak için de mobil kullanıcı deneyimi ve tasarım prensiplerini anlamanın öncelikli olduğunu söyleyebiliriz. Bu yüzden, yazımın devamında mobil oyunlar için temel olarak uygulamamız gereken bazı kullanıcı deneyimleri ve ara yüzü gereksinimlerini, özellikle mobil oyunlardaki kazanma ekranının ürün ve kullanıcı üzerindeki etkisini anlatıyor olacağım.
Mobil Oyunlarda Kullanıcı Deneyimi Örnekleri
Mobil uygulama ve oyunlardaki kullanıcı deneyiminde esas olan basit, tanıdık ve alışılmış kontrol& gezinme methodları sunmaktır. En yüksek gelirlere ulaşan oyunlar incelendiğinde kullanıcıların aşina olduğu eylemlerden oluşturulan benzer ve yakın yapıda kontrol&gezinme menüleri olduğu görülecektir. Bu alışılmış eylemler, kullanıcıların farklı dijital ürünlerde yaygın bir şekilde kullandığı basit swipe ve gesture hareketleri, eylemleri ve kaynakları göstermek için oluşturulan bold, dikkat çekici icon ve yönlendirmeler olarak gösterilebilir. Örneğin, çok oyunculu bir mobil oyunda mesajlaşma ekranları için yaygın sosyal medya platformlarının baz alınması da bizi doğru kullanıcı deneyimine ulaştıracak bir fikir yürütme yoludur.
Mobil oyunlardan alışık olduğumuz karakterleri özelleştirme, başarıya göre ödüllendirme vb. customize edebildiğimiz yapılar kişisellik duygusunu ön plana çıkardığı için oyun ile etkileşimi arttırır. Mobil uygulama ve oyunlardan alışık olduğumuz bir diğer kurgu ise ürün sahiplerinin gelirlerini arttırmaya yönelik oluşturduğu monetized elements adı verilen başka kaynaklara yönlendiren reklam, paket yükseltme vb. yapılardır. Başarılı diye adlandırabileceğimiz uygulamalar kullanıcı deneyimine müdahale etmeyen ve bir aksiyonu gerçekleştirmek zorunda bıraktırmayan bir yaklaşım benimser. Bu nedenle kullanıcı monetized elementler ile isteğe bağlı olarak etkileşime girmelidir. Kullanıcılara bu etkileşim karşılığında oyun içi güçlendirme, para birikimi vb. opsiyonlar sağlamak karşılıklı bir kazanma durumudur.
Mobil oyun kullanıcı deneyimi; farklı kullanıcıların ürün ile nasıl etkileşime gireceğini analiz etme, kafa karışıklığı yaratmayan ama dikkat çeken özellikler üretme, müdahaleci olmayan, kullanıcının kendini zorunluluklar olmadan özgür hissedeceği bir platform oluşturma gibi alanlara dikkat çeker. Mobil oyunların geliştirilmesinde, kullanıcının rahatlığını desteklemek, daha kişisel bir düzeyde etkileşim kurmalarına izin vermek gibi UX unsurlarına odaklanılmalıdır. En önemlisi kullanıcıların cihazlarıyla nasıl etkileşim kurmayı sevdiklerini anlamak için ne kadar çok zaman ayırırsak, mobil oyun tasarımımızda o kadar çok başarıya ulaşabiliriz.
Mobil Oyunlarda Etkili Ara Yüzler Oluşturulması
Consistency, tasarımdan bahsederken en gerekli noktalardan biridir. Tutarlılık olgusu, tasarımda farklı elementlere aynı kurallar kümesini uygulama anlamı taşır. Elementler benzer şekilde görünür ve çalışırsa ara yüz kullanıcı için de kolayca tanınabilir ve kullanılabilir hale gelir. Farklı görevdeki yapılar arasındaki görsel hiyerarşi boyut, pozisyon, renk, contrast ve animasyonlarla sağlanabilir. Bu yüzden fark edilmesi istenen oynatma, satın alma, mağaza gibi yönlendirmeler saydığım etmenler ile ön plana çıkartılmalıdır. Bu etmenleri örneklerle açıklamak gerekirse geçilemeyen seviyelerde replay butonu boyut ve pozisyon olarak diğer yönlendirmelere göre daha belirgin hale getirilir.

Renk seçimi yaparken kullanıcının fark etmesini istediğimiz ve olumlu bir hedefe yönlendirecek buton renklerini genel olarak kırmızı renkte tercih etmeyiz, çünkü kullanıcılarda kırmızı renk bir tür hata ve gerçekleşmemesi gereken bir aksiyon hissi verir.
Butonlardaki parlama ve hareket efektleri kullanıcının dikkatini çeker ve o butondaki aksiyonu yapmasına dair güven sağlar.

Oyundaki arka planlar fazla parlak olmayan ve dikkat dağıtmayan bir yapıyla tasarlanmalıdır. Elementler, uygulanan contrastlarla kullanıcının kolayca ayırt edebileceği şekilde sunulmalıdır.
Fazla yönlendirme ve butonlarla dolu bir ara yüz kullanıcıda ne yapacağına dair kafa karışıklığı yaratır. Bir ekranda ne kadar çok seçenek varsa kullanıcının aradığı aksiyonu okuması ve bulması o kadar çok zaman alır. Ayrıca bu durum kullanıcının ara yüzü öğrenme sürecini geciktirir ve oyundan kopma ihtimalini arttırır. Bu yüzden gerekli aksiyonları kullanıcıyı görsel olarak sıkmadan, negative space alanları vererek sağlamamız gerekir. Fakat burada dikkat etmemiz gereken bir diğer konu ise vereceğimiz aksiyon ve yönlendirmelerin içeriğidir. İyi etiketler kafa karışıklığını önler ve amacın ne olduğuna yönelik tam bir kavrayış sağlar.

Mobil Oyunlardaki Bir Ekrana Dikkat Çekelim: Sonuç Ekranı
Genel hatlarıyla sıraladığım mobil oyun kullanıcı deneyimi ve ara yüzü gereksinimleri yazıma örnek bir ekran üzerinden konuşarak devam etmek istiyorum. Kullanıcının oyunu oynadıktan sonra gördüğü en önemli ekranlardan biri puan, kazanma/kaybetme durumunu gösteren sonuç ekranıdır. Peki bu ekran neden önemlidir, bu ekranda sağlayacağımız yönlendirmeler ne olmalıdır ve bu yönlendirmelerin sebebi nedir?
Tubik Studio’nun bizlere sunduğu Real Multiplayer Racing ve Letter Bounce adında iki ayrı mobil oyun tasarım sürecini anlatan yazılarını okumuştum. Linklerini paylaşacağım yazılarda süreç boyunca kullanıcı deneyimi ve ara yüz tasarımlarında hangi unsurlara dikkat edip, nasıl bir yol izlediklerini açıklamışlar. Tüm ekran süreçleri hakkında genel bilgi sahibi olacağınız yazılarda, ben de bu iki oyun için hazırladıkları sonuç ekranları hakkındaki düşüncelerimi sizlerle paylaşacağım.

Yukarıdaki resimlerde görebileceğiniz üzere hiyerarşik olarak öncelikle kazanma/kaybetme, skor ya da level atlama durumumuzu görüntülüyoruz. Bu da bir kullanıcının sonuç ekranında ilk görmek isteyeceği veriler olacaktır. Ayrıca bu veriler canlı, parlak, büyük boyutlarda kullanıcıya sunulur ve başarıyı ifade eden yıldız, madalyon vb. görsel yapılar ile desteklenir. Bu kurgu kullanıcıya iyi bir oyuncu olduğunu hissettirip, ilerleyişini devam ettirmesi için motivasyonunu sağlamaya yöneliktir. Bu durumun bir sonucu olarak da bu ekranlarda oyuna devam edilmesini sağlayacak buton yönlendirmeleri vurgulu ve belirgin bir şekilde çalışılır. Ayrıca kullanılan fontların ciddi ve keskin değil, okunabilirlik düzeyi yüksek ve rahatlık hissi veren bir yapıda olması gerekir.
Diğer dikkatimizi çekecek unsur ise sonuç ekranının sosyal öğeler içermesidir. Kullanıcılara elde ettikleri sonuçları doğrudan kendi sosyal medyalarında paylaşabilme opsiyonu sağlanır. Bunun sebebi sizce ne olabilir? Bu tür sosyal medya opsiyonları marka bilinirliğini arttırmak ve uygulamanın varlığı hakkında bilgi yaymak için büyük bir fırsat sağlar. Oyuna yeni katılımcılar sağlama yolunda önemli bir opsiyondur.
Son olarak ekrandan çıkış yapmaya ya da menü ekranına dönmeye yönlendiren kapatma iconu, hamburger menü iconu vb. kullanıcı özgürlüğünü sağlamaya yönelik yapılar sonuç sayfasına kazandırılır.
Özetle, mobil uygulama ve oyunlardaki ana kullanıcı deneyimi ve ara yüz tasarım esasları kullanıcılara tanıdıkları ve güvendikleri bir ortam sunmaktan geçer. Kullanıcının oyundan zevk alıp, alışacağı bir platform yaratmak kullanıcının kolay etkileşim gösterebileceği ve dikkat çekip eğlenceli bir görünümü destekleyen ara yüzle sağlanır. Ben de yazımda sizlerle başarılı bir mobil oyun oluşturma yolundaki bazı önemli esasları paylaşmaya çalıştım. Ayrıca mobil oyunların önemli bir parçası olan sonuç ekranını örnekler üzerinden yorumlayarak genel yapısı hakkında bilgilendirme yapmak istedim.
Umarım keyifli bulmuş ve bir şeyler öğrenmişsinizdir. Yazımı okuduğunuz için teşekkür ediyorum, bir sonraki yazımızda görüşmek üzere.