Preloader image
Bize Ulaşın
Eski büyükdere cad. Maslak iş merkezi no:37 kat:3, PK:34398 Sarıyer İstanbul
info@p-ux.net
Tel: +90 212 211 32 00
Geri

Kullanılabilirlik Testi

Kullanılabilirlik testi nedir?

Kullanılabilirlik testi, bir web sitesinin kullanımının ne kadar kolay olduğunu değerlendirmek için kullanılan bir yöntemdir. Testler, bir web sitesinin ne kadar ‘kullanılabilir’ veya ‘sezgisel’ olduğunu ve kullanıcıların hedeflerine ulaşmasının ne kadar kolay olduğunu ölçmek için gerçek kullanıcılarla gerçekleştirilir. Bir kullanılabilirlik testi oturumunda, bir araştırmacı, bir katılımcıdan genellikle bir veya daha fazla belirli kullanıcı arabirimi kullanarak görevleri gerçekleştirmesini ister. Katılımcı her görevi tamamlarken, araştırmacı katılımcının davranışını gözlemler ve geribildirim için dinler.

Kullanılabilirlik testi neden yapılır?

Bir kullanıcı deneyimini en iyi şekilde tasarlamanın yolu kullanılabilirlik testi yapmaktır. Kullanılabilirlik testi sorunları ortaya çıkarmamıza, fırsatları keşfetmemize ve kullanıcılar hakkında bilgi edinmemize yardımcı olur.

Kullanılabilirlik testinin hedefleri çalışmaya göre değişir, ancak genellikle şunları içerir:

  •  Ürün veya hizmetin tasarımındaki sorunları belirlemek
  •  İyileştirme fırsatlarını ortaya çıkarmak
  • Hedef kullanıcının davranışını ve tercihlerini öğrenmek

Kullanılabilirlik testi nasıl yapılır?

Kullanılabilirlik testi 5 aşamadan oluşur;

Planlama: Bu aşamada kullanılabilirlik testinin hedefleri belirlenir.  Neyin test edilmek istendiği tanımlanır. Tasarımın/ürünün hangi yönlerinin test edilmek istendiğine dair hedefler belirlenir. Hedef belirlendikten sonra testin nasıl yapılacağına karar verilir.

Kullanıcının görevlerini ayarlama: Gerçekleştirilecek olan kullanıcı testi için bir önceki aşamada belirlenen hedefe göre katılımcı ayarlanır.  Bu katılımcıların demografik ve profesyonel özellikleri öğrenilir.

Kullanılabilirlik Testi: Bu aşamada fiilen kullanılabilirlik testleri yapılır. Kullanıcılar gözlemlenir ve onlarla görüşülür. Kullanıcıların yaşadığı sorunları fark etmek en önemli konulardan biridir. Kullanıcıların bir şeyleri göremediğini, yanlış yöne gidip gitmediğini veya kuralları yanlış yorumlayıp yorumlamadığını görmek kullanılabilirlik testinin gerçekleşme sebepleri arasında yer alır.

Veri Analizi: Kullanılabilirlik testlerinden elde edilen veriler, anlamlı çıkarımlar elde etmek ve ürününüzün genel kullanılabilirliğini iyileştirmek ve eyleme geçirilebilir öneriler sunmak için kapsamlı bir şekilde analiz edilir.

Raporlama: Kullanılabilirlik testinin bulguları, tasarımcı, geliştirici, müşteri ve CEO dahil tüm ilgili paydaşlarla paylaşılır.

Kullanılabilirlik testi türleri nelerdir?

Kullanılabilirlik testi nitel ve nitel olabilir.

Niteliksel kullanılabilirlik testi, insanların ürünü veya hizmeti nasıl kullandığına dair iç görüler, bulgular ve anekdotlar toplamaya odaklanır. Niteliksel kullanılabilirlik testi, kullanıcı deneyimindeki sorunları keşfetmek için en iyi yöntemdir. 

Nicel kullanılabilirlik testi, kullanıcı deneyimini tanımlayan ölçümleri toplamaya odaklanır. Kantitatif kullanılabilirlik testinde en sık toplanan ölçümlerden ikisi, görev başarısı ve görevdeki süredir. Kantitatif kullanılabilirlik testi, kıyaslama yapmak için en iyi yöntemdir.

Kullanılabilirlik testi için gereken katılımcı sayısı, çalışmanın türüne göre değişir. Üründeki en yaygın sorunların çoğunu ortaya çıkarmak için beş katılımcı kullanılması önerilir.

 

Uzaktan ve yüz yüze testler nasıl yapılır?

Uzaktan kullanılabilirlik testleri, yüz yüze çalışmalardan daha az zaman ve para gerektirdikleri için popülerdir. İki tür uzaktan kullanılabilirlik testi vardır: denetlenen ve denetlenmeyen.

Uzaktan yönetilen  kullanılabilirlik testleri, yüz yüze çalışmalara çok benzer şekilde çalışır. Araştırmacı katılımcıyla etkileşim halindedir ve ondan görevleri yerine getirmesini ister. Ancak, araştırmacı ve katılımcı farklı fiziksel konumlardadır. Genellikle, denetlenen testler Skype veya GoToMeeting gibi ekran paylaşım yazılımları kullanılarak gerçekleştirilebilir.

Uzaktan denetlenmeyen kullanılabilirlik testleri, yüz yüze veya yönetilen testlerle aynı etkileşimine sahip değildir. Araştırmacı, katılımcı için yazılı görevler ayarlamak için özel bir çevrimiçi uzaktan test aracı kullanır. Ardından, katılımcı bu görevleri kendi zamanında tamamlar. Test aracı, görev talimatlarını ve tüm takip sorularını sunar. Katılımcı testini tamamladıktan sonra, araştırmacı görev başarısı gibi ölçümlerle birlikte oturumun bir kaydını alır.

Ürününüzü / tasarımınızı pazarlamadan önce kullanılabilirlik sorunlarının ortaya çıkarılmasını, son kullanıcı memnuiyetini artırmayı ve sisteminizi verimli hale getirmeyi istiyorsanız sizlere yardımcı olmak için buradayız. Sizin için rastgele seçilmiş insanlar yerine, hedef kitlenize uygun katılımcıları belirleyebilir, onlarla kullanılabilirlik testi gerçekleştirebiliriz. 

Nev Yazılım Yapay Zeka Kan Analizi

Nev Yazılım Yapay Zeka Kan Analizi

Koç Healthcare

Koç Healthcare

Nev Yazılım Yapay Zeka Kan Analizi

Nev yazılım, Türkiye de Yapay Zeka İle Kan Sayımı Analizi Yapabilen İlk Yerli Medikal programı üzerine çalışan şirkettir. Mühendisler, biyologlar ve hekimlerin beraberce geliştirdiği, kan hastalıklarına...

  • Strategy

    Hedef Kitle Analizi, UX Stratejisi, Bilgi Mimarisi, Kullanıcı Akışları

  • Design

    UI/UX Design

  • Client

    Nev Yazılım

View Project

Koç Healthcare

Koç Healthcare sistemi Koç Üniversitesi Hastanesi için yeniden tasarlanan mobil uygulama ve hasta portalıdır. Bu yenilikçi platform, sağlık alanında kullanıcı deneyimi (UX/UI) ile sağlık hizmetlerini baştan...

  • Strategy

    UX Strategy

  • Design

    UI/UX Design

  • Client

    Koç Üniversitesi Hastanesi

View Project