EEG nedir?
EEG kafa derisine yerleştirilen elektrotlar aracılığıyla beyinde üretilen elektriksel aktiviteyi kaydeden ağrısız ve invazif olmayan bir işlemdir. Beyin çalışırken nöronlar iletişim kurmak için elektrik sinyallerini kullanır ve bu süreçte belli bir miktar elektrik yayarlar. Binlerce nöron senkronize olarak ateşlendiğinde, kafasından geçip ölçümlenebilecek kadar güçlü bir elektrik alanı üretirler. Elektrotlar tarafından toplanan senkronize elektriksel aktivite bir monitör veya kağıt üzerinde belirli bir örnekleme hızında bir dizi voltaj değeri olarak görüntülenebilir.
Kullanıcı deneyimi analizlerinde EEG kullanımı
EEG sonuçları kullanıcı deneyimi tasarımı ve test edilmesi sürecinde çok kullanışlı olabilir. Bunun nedeni kullanıcıların gerçek zamanlı beyin aktivitelerinin prototiplerle etkileşime girerken ölçümlenebilmesidir. Test sırasında belirli duygulara ve bilişsel yüke neyin sebep olduğunu, herhangi bir görevi tamamlarken belirsizlik veya çok fazla seçenekten kaynaklanan zihinsel çabayı tanımlamak mümkün hale gelir. Bu sayede bilişsel yükü veya genel olarak ürün hakkındaki olumsuz duyguları azaltmak için daha etkili tasarım kararları verilmesine olanak sağlar.
EEG bir kişinin aktiviteye katılım gösterip göstermediğini ve dikkatini verip vermediğini ölçer. Bu aktivitelerin saniyeler hatta saniyenin bir kısmı içinde değişimini ölçmeyi mümkün kılar.
Araştırma sürecinde EEG kullanımının faydaları
- Daha etkili araştırma ve test metodolojisi geliştirme
EEG’nin en önemli özelliklerinden bir tanesi daha güvenilir test mekanizmaları geliştirilmesine olanak sağlamasıdır. Normalde kullanıcı testi sırasında kullanıcıların düşüncelerini ve tepkilerini sözlü olarak ifade şekilleri baz alınır. Ancak test sırasında kullanıcı ve aynı zamanda araştırmacı her zaman yüzde yüz objektif kalamayabilir. Bunun yanında duygu ve düşünceleri sözlü olarak ifade etmek zor olabilir. Bu sebeple sonuçlar belli bir dereceye kadar öznel olur. EEG ölçümleri sayesinde, sözel olmayan ipuçlarının incelenebildiği öznelliğin veya önyargıların azaltılabileceği bir kullanıcı testi oturumu oluşturmak kolaylaşır.
- Daha sezgisel ve destekleyici deneyimler tasarlama
Hali hazırda aşırı bilgi yüklenmesine maruz kalan kullanıcının yükü azaltmak için ürün tasarımı sürecinde bilişsel yükü mümkün olduğunca azaltmak hedeflenmelidir. Tasarlanan arayüzler kullanıcılara karar verme süreçlerinde rehberlik etmeli ve bilgileri akılda tutma ihtiyacını en aza indirmelidir. EEG ölçümleri sayesinde etkileşim sırasında kullanıcının bilişsel yükünün arttığı alanlar tespit edilebilir ve çözüm önerileri geliştirilebilir.
- Kullanıcılarla daha güçlü bağlar kurma
Kullanıcıların duygularını ölçmek ve bu doğrultuda tasarım kararları almak, kullanıcılara daha olumlu bir deneyim sunulmasını sağlar. Sağlanan olumlu deneyim sayesinde ödüllendirilme ve pozitiflik hissi yaratılabilir. Bu olumlu hisler marka ve kullanıcı arasında daha güçlü bağlar oluşmasını sağlayacaktır.