Preloader image
Bize Ulaşın
Eski büyükdere cad. Maslak iş merkezi no:37 kat:3, PK:34398 Sarıyer İstanbul
info@p-ux.net
Tel: +90 212 211 32 00
Geri

Sağlık Sektöründe UX Trendleri

UX son yıllarda nasıl bir değişime uğradı?

Sağlık Sektöründe UX Trendleri, sorusunun cevabı aslında neden değiştiğinden geçiyor. Hepimizin bildiği üzere 2020 ve 2021 yıllarında pandemiden dolayı hepimiz çevrimiçi yapılabilecek her şeyi evimizden yapmak zorunda kaldık. Başta hepimiz belirli normlara bağlı kalmaya çalışsak da bir süre sonra hepimiz bu yeni duruma adapte olduk, bu da UX in de bu şartlara adapte olması demekti. Yeni alanların ve daha çok ihtiyacın ortaya çıkması UX’in 2019’dan önce hiç aklımıza gelmeyecek sınırları aşmasını sağladı.

Genel olarak değişimlerden bahsedersek UX için en büyük değişim, sınırları aşacak çözümler bulmak oldu diyebiliriz. Bu da UX çözümlerinin hızla daha inovatif, daha cesur olmasına sebep oldu. 

Sağlık sektöründe ux yolculuğu

Sağlık Sektöründeki Değişimler

Zaten hızla ilerleyen ve gelişen sağlık teknolojisi son yıllarda pandeminin sebep olduğu ihtiyaç ve koşullara çözüm bulabilmek, adapte olabilmek için daha da hızlı ve daha inovatif çözümler bulmaya yöneldi. Uzaktan izleme, tanı koyma, akıllı cihazlar, akılı zeka ve daha bir çok teknoloji günümüzde bir çok insanı tedavi etmek için kullanılıyor. “Wearable” yani takılabilir/giyilebilir cihazlar ve VR teknolojileri tedavileri daha verimli ve hızlı hale getirilebileceği düşünülüyor. Bunun gerçekleşmesi için ise en önemli rollerden biri teknoloji ve kullanıcı arasındaki köprü olan UX tasarımına düşüyor.

Sağlık Sektöründe Öne Çıkan En Büyük 4 Değişim

Telehealth

Son zamanlarda bildiğimiz üzere COVID-19 dışındaki rahatsızlıklar için çeşitli nedenlerden dolayı hastaneye gitmek zorlaştı ya da tercih edilmiyor. İşte bu durumda uzaktan gerçekleştirilebilen “tele sağlık” yöntemlerine başvuruluyor.

Teletıp, tanı ve tedavi bilgilerinin iletişimi  olarak düşünülürken, tele sağlık, teletıp’ın içinde olduğu en geniş kapsamındaki anlamı ifade etmektedir. Teletıp; engelli, yaşlı, iklim veya başka nedenlerden seyahat edemeyen kişilerin sağlık hizmetlerine erişimininin sağlanmasını sağlayabilir. Kullanıcıların kendi evlerinin konforunda tedavi olabilmelerine yardımcı olurken aynı zamanda hastanelerdeki yoğunluğa çözüm olabilmektedir.

Yani teletıp kısaca hastanın uzaktan sağlık hizmetlerine ulaşmasını sağlayan bir teknoloji. Bu durumda da aradaki iletişimin verimli gerçekleştirilmesinde yine büyük bir rol UX tasarımına düşüyor. Videolu görüşme uygulamaları ve uzaktan sağlık takibi uygulamalarının kullanımı sağlık organizasyonları tarafından gittikçe yaygınlaşıyor. Bu durumda sağlık ile ilgili verinin toplanması ve etkin bir şekilde düzenlenmesi, kullanıcının devamlı daha iyi bir hizmet alımında önemli bir diğer nokta.

Teleheatlh

Wearables

Giyilebilir/takılabilir cihazlar aslında bir süredir gördüğümüz, aşina olduğumuz bir değişim. Bu cihazlar artık sadece adımlarınızı saymak veya hızlı ödeme yapmakla kalmıyor; artık kalp atışınızı ve tansiyonunuzu ölçebiliyor, vücut kitlenizi hesaplayabiliyor, hatta bazı kalp krizlerini önceden saptayıp sizi uyarabilir ya da hasta olacağınızı sezebiliyor.

Peki bu tarz cihazların kullanımı için nasıl bir UX tasarımı gerekiyor? Tasarımcıların bu cihazlara sezgisel yaklaşması ve basitliğe öncelik vermeleri gerekiyor. Kullanıcıların bilgiye basit ve hızlı ulaşması buradaki en önemli hedef. Aynı zamanda bu cihazların diğer cihazlara kolay bağlanması ve veri işlem kullanılabilirlik için oldukça önemli.

Sağlık sektöründe Giyilebilir teknolojiler

Chatbot

Chatbotlar, son zamanlarda yeni çıkan diğer trendlere göre biraz daha yeni kalıyor. Topladıkları verinin, bu verinin işlenmesi sınırlı olduğu ve insanların yapay zekaya güveninin daha gelişme sürecinde olmasından dolayı daha henüz diğer trendler kadar yaygın kullanılmayan bu trend ileride çok zaman kazandırabilir ve kolaylık sağlayabilir.

Chatbotlarlar bu hizmetleri sunabiliyor:

  • İlaç saatlerini hatırlatmak
  • Randevu almak
  • Sağlık durumunu kontrol etmek
  • Genel bir tanı oluşturmak
chatbot

Sağlık Sektöründe UX’in Geleceği

Sağlık sektöründe meydana gelen bu değişimler kullanıcılara daha verimli sağlık hizmeti sunulmasını sağlarken doktorların da verdiği hizmeti kolaylaştırıyor, onlara zaman kazandırıyor. Bu tür projelerde yer alan tasarımcılara da, tıp sektörünün işleyişini iyi anlamak, kullanıcı odaklı tasarımlar yapmak ve görevlerin getirdiği büyük sorumlulukla başa çıkmaya hazır olmak düşüyor. Bu trendleri koruyucu sağlık çözümlerine ve sağlık uygulamalarına uygulamak, yalnızca uygulamaların başarısını sağlamakla kalmayacak, 2021 ve sonrasında sağlık hizmetlerinin geleceğini şekillendirmeye yardımcı olacak.

pux
pux
https://p-ux.net